Grooming tips

Rengöring och vård

Skäggolja, skäggschampo och skäggbalsam kan användas tillsammans. Bästa effekt blir när du tvättar ditt skägg med ett riktigt skäggschampo. 

Använd först skäggolja, borsta därefter med en svinborste för att distribuera oljorna genom skägget och använd sedan skäggbalsam för att forma ditt skägg.

Skäggolja

Skäggolja används redan från första dagen när du odlar ett skägg för att hålla håret friskt och huden återfuktad. Då slipper du allt kliande. Det är en bra investering då skäggolja är till nytta oavsett skäggets längd.

Använd ungefär 4-8 droppar i skägget och på huden under skägget.

Skäggolja har en blandning av olika naturliga oljor som ger olika känslor. En skäggolja som är baserad på arganolja eller jojobaolja kan ibland orsaka en fettigare känsla. Oljor som ricinolja, mandelolja och oljor från fruktkärnor ger en lättare till medeltung känsla och absorberar snabbt och ger ditt skägg en fin glans. E-vitamin är en antioxidant som stabiliserar de sistnämnda oljor. Detta resulterar i en direkt nytta för hår och hud, som en ”leave in conditioner”, vilket återfuktar ansiktshuden och tar bort kliandet. Det kommer också att hjälpa till att hålla de små bångstyriga håren i ordning och göra ditt skägg mjukt.

En annan stor fördel av oljorna är utbudet av dofter. Det finns mängder av olika dofter att välja på. En lämplig utspädningsgrad av de eteriska doftoljorna som används avger en doft som passar var och en. Detta är viktigt inte bara för din hud (eteriska oljor är kraftfulla) men också för näsan (vilket innebär att du måste gilla doften, som gör att du och din omgivning trivs). Vill man vara neutral finns det även doftfri skäggolja.

Skäggschampo

Ett av de största misstagen är att tvätta regelbundet med kommersiella schampon och balsam. Dessa är för starka och berövar skägget dess naturliga oljor och skadar håret. Balsam är oftast inte lämpat för grövre ansiktshår. Det gör faktiskt irritationen värre och lämnar ditt skägghår torrt, livlöst och kliande med en känsla av stålull i vissa fall.

Skäggschampo är milt. Med hjälp av ingredienser som kastilientvål (mild och fri av kemikalier) undviker du att skala bort naturliga oljor. När du slutar raka dig produceras det fler döda hudceller som fastnar i skägget. Ett ordentligt skäggschampo kommer att lösa detta för dig. Rengöringen med skäggschampo kommer att skydda huden på undersidan med en PH-formel som motverkar kliande. Oljeingredienser konditionerar för att hålla skägget mjukt och återfuktat.

Skäggbalsam

Medan en skäggolja endast innehåller flytande oljor kan skäggbalsam innehålla lanolin, kokosolja, sheasmör samt bivax. Detta gör också att produkten får en fastare konsistens. Skäggbalsam smälter lätt i dina händer och används för konditionering med ett lätt grepp. Det håller skägget tätt och på plats, medan innehållet av oljor, natursmör & bivax håller det återfuktat och snyggt.

Man ska alltid veta exakt vad produkten innehåller. Många producenter kan använda sig av jojobaolja eller arganolja i sin produkt, och det kan ibland orsaka en fettigare känsla som det är med samma innehåll som ibland kan finnas i skäggoljor. Lanolin är också en ingrediens som kan förekomma. Lanolin kommer från får. Om man är allergisk mot ull, eller har känslig hud ska man först testa lite av produkten mot huden för att säkerställa att det inte blir en allergisk reaktion.

Inför rakningen

Innan rakningen påbörjas är det en god idé att vara ordentligt uppvärmd. Ett smart första steg är att rengöra ansiktet i varmvatten. Då får man bort smuts, samtidigt som hårstråna minskar i motstånd (med uppemot hälften jämfört med torrt tillstånd!). Har man känslig hud rekommenderas sedan en ”pre shave” olja, som läggs på innan den direkta rakprodukten. Då får huden ett extra skydd mot irritation och utslag.

Under rakningen

Med ansiktet tvättat är det dags att ta sig an hårväxten. Först ut rekommenderas ett lager av raktvål eller rakkräm. Raktvålen förvaras utmärkt i en avsedd rakkopp eller skål. Fördela valt medel med cirkulära rörelser, med hjälp av en rakborste. En rakborste mjukar upp, exfolierar och smörjer huden varsamt, öppnar porerna och lyfter hårstråna. Det ger en riktigt god förutsättning för en nära rakning.

Till själva rakningen finns det olika slags verktyg att välja mellan. Tre vanliga sorter är flerbladsrakhyvlar, säkerhetsrakhyvlar och rakknivar. Dessa har i sin tur diverse varianter.

Flerbladsrakhyvlar har populariserats inte minst av Gillette, genom de utbytbara huvudena i Mach 3- och Fusion-serierna. I dem sitter tre respektive fem mindre blad. Säkerhetshyvlar brukar vanligtvis vara konstruerade antingen med en så kallad butterfly-öppning eller med löstagbara delar, som till exempel de klassiska tredelade. Rakknivar finns både med fasta blad som slipas efterhand eller med utbytbara singelblad; då kallas rakkniven för en Shavette.

Vad som passar en själv är en smaksak. Det man behöver komma ihåg är att de olika verktygen kräver sina egna tekniker när man rakar sig. En flerbladshyvel kommer i en patron som ger visst skydd åt huden om man trycker för hårt. Eftersom en säkerhetshyvel har bladet fast inuti hyvelns huvud får man också här ett visst försvar, men detta verktyg behöver ändå hanteras varsamt. En rakkniv kräver absolut uppmärksamhet. Det är ett suveränt redskap för en renrakad hud. Vassheten och det exponerade bladet innebär att man får vara lätt på handen och försiktig i dragen. Medan flerbladshyvlar är fixerade behöver man tänka på att hålla en säkerhetshyvel och rakkniv i rätt vinkel, i regel omkring 30 grader. Sedan kan huden växa i andra vinklar på vissa områden. 

För att underlätta processen bör man raka sig medhårs åtminstone den första omgången vid tillfället. Skulle man ändå råka få ett skärsår, hack eller blödning är det enkelt att behandla med alun och kallt vatten. Alun är en naturlig mineral som är antibakteriell, avhjälper rodnad och irritation och verkar sammandragande för huden.

Efter rakningen

När rakningen är slutförd behöver ansiktet tas om hand, gärna med en aftershave balsam eller aftershave lotion. En aftershave balsam är en vätska som klappas in i ansiktet, där den verkar antibakteriellt och behandlar inflammerade hårsäckar. En aftershave lotion är en kräm som återfuktar och mjukgör huden, vilket kan vara väldigt välkommet om den blivit uttorkad tidigare.

För en god hållbarhet behöver rakborsten vårdas. Den blir en trogen vän om den får en ursköljning och sedan vila i ett ställ där den kan torka ordentligt.

Frisyren

Vad som passar för att ordna frisyren beror på hårets struktur och hur man vill forma det. Två populära produkter för att ordna håret är vax och pomada. 

I konsistensen är pomada krämigare än vax, som istället är tjockare än de flesta andra hårprodukterna. För den som har tjockt eller lockigt hår är pomada utmärkt, medan vax lämpar sig allra bäst för den vars hår är rakt eller lätt vågigt.

Pomada ger en relativt hög glans och är väldigt flexibel i konsistensen.

Vax ger en mattare finish och har en väldigt stark stadga. Med vax är det enkelt att forma en frisyr med detaljerat utseende, oavsett om du vill ha ett nonchalant sängrufs eller en mer strukturerad styling. Om en välkammad frisyr är målet passar pomada utmärkt, inte minst när det handlar om svallande benor eller bakåtslickat hår.

Vax och pomada finns i varianter med speciella egenskaper. Om en riktigt matt och naturlig finish eftersträvas är lervax rätt val. Det är ett vax som vanligtvis innehåller leran bentonit, vilken ger håret volym och en fylligare känsla. En frisyr som ska vara elegant men behöver mjukgöras kan ordnas med briljantin, en sorts pomada som har konsistensen av en lotion. Vill man skina mest av alla kan man gärna låta pomada följas av en dos ”top coat” med arganolja. När pomada används bör man ta en liten mängd i handflatorna och värma den genom att gnida händerna mot varandra. Därefter är den redo att appliceras, gärna i lätt fuktat hår. Vax kan man ta på samma sätt, men hellre applicera i torrt hår.

Skägget och mustaschen

För att hålla skägget och mustaschen välformade rekommenderas en kam som kan fånga och tämja ansiktets hårstrån. Skägget behöver oftast en kam med breda tänder medan mustaschen trivs med en fintandad kam. 

Ett rejält skägg kan ibland med fördel borstas med en skäggborste, men den bör användas måttfullt. När man kammar sitt skägg och sin mustasch är det viktigt att göra det med en kvalitetskam. Den massproducerade simpla sorten saknar den behandling som behövs för att ta hand om håret. Undermåligt material och mikroskopiska hack på tänderna gör dem kortlivade och rentav skadliga. En dedikerad skäggkam är skonsam och hjälper också till att transportera och fördela skäggolja.

Till en mustasch som ska formges får man ett stiligt resultat med ett mustaschvax. Ett sådant fixar både stadga och flexibilitet, liksom näring och återfuktning. En lagom mängd fås genom ett klös med tumnageln. Efter att vaxet värmts mellan fingrarna är det redo att appliceras i mustaschen.