Hårstyling

Vad som passar för att ordna frisyren beror på hårets struktur och hur man vill forma det. Två populära produkter för att ordna håret är vax och pomada. 

I konsistensen är pomada krämigare än vax, som istället är tjockare än de flesta andra hårprodukterna. För den som har tjockt eller lockigt hår är pomada utmärkt, medan vax lämpar sig allra bäst för den vars hår är rakt eller lätt vågigt.

Pomada ger en relativt hög glans och är väldigt flexibel i konsistensen.

Vax ger en mattare finish och har en väldigt stark stadga. Med vax är det enkelt att forma en frisyr med detaljerat utseende, oavsett om du vill ha ett nonchalant sängrufs eller en mer strukturerad styling. Om en välkammad frisyr är målet passar pomada utmärkt, inte minst när det handlar om svallande benor eller bakåtslickat hår.

Vax och pomada finns i varianter med speciella egenskaper. Om en riktigt matt och naturlig finish eftersträvas är lervax rätt val. Det är ett vax som vanligtvis innehåller leran bentonit, vilken ger håret volym och en fylligare känsla. En frisyr som ska vara elegant men behöver mjukgöras kan ordnas med briljantin, en sorts pomada som har konsistensen av en lotion. Vill man skina mest av alla kan man gärna låta pomada följas av en dos ”top coat” med arganolja. När pomada används bör man ta en liten mängd i handflatorna och värma den genom att gnida händerna mot varandra. Därefter är den redo att appliceras, gärna i lätt fuktat hår. Vax kan man ta på samma sätt, men hellre applicera i torrt hår.